Pakowarka próżniowa i obieraczka do ziemniaków

Ziemniaki są – wolno stwierdzić – naszą potrawą narodową a także pomimo że traktuje się je za plon wysokokaloryczny, tak naprawdę nie są tuczące, i co jest nader znaczące, zawierają sporo cennych składników odżywczych.

Pochodzenie ziemniaka

Warzywo to, jako bezimienny, smaczny artykuł roślinny, zostało przywiezione za pośrednictwem Hiszpanów z Ameryki Południowej w ciągu jednej z ich prekursorskich wypraw. Do Europy ziemniaki dotarły końcem XVI wieku, a w biegu kolejnych lat stały się jednymi z najbardziej popularnych warzyw, serwowanych na stołach koronowanych głów i dodatkowo mieszczaństwa i pospólstwa.
Dzięki krzyżowaniu oraz dodatkowej selekcji, w przeciągu wieków powstało sporo klas ziemniaków, jakie – zależnie od modelu – można przygotowywać na wiele sposobów.

Obieraczka do ziemniaków



Środek ziemniaków, jak u większości roślin rosnących w gruncie, znajduje się pod osłonką, jaką trzeba usunąć. Najbardziej znanym wyjściem jest obranie ziemniaka ze skórki z użyciem noża czy mechanicznej obieraczki.

W domostwach, do usuwania skórki z ziemniaków zazwyczaj używa się niewielkiego noża do jarzyn bądź specjalnej przystawki do wielofunkcyjnego miksera, natomiast w lokalach gastronomicznych, gdzie ziemniaki gotowane są dla kilkudziesięciu gości, używa się automatycznej obieraczki do ziemniaków, jaka w nadzwyczaj szybki sposób, przygotuje do kolejnej obróbki kilka kilogramów tych warzyw, w bardzo krótkim okresie. Obieraczki tego typu, używane są również w przemyśle spożywczym, gdzie ziemniaki są dzielone, obierane ze skórki i pakowane przy użyciu pakowarki próżniowej przemysłowej, jaka zamyka wyrób w bardzo mocnej folii, jednocześnie odprowadzając z niej powietrze. Zabezpieczona w tego rodzaju sposób posiłek, posiada sporo dłuższy termin użyteczności do konsumpcji, niż artykuł leżący luzem lub zapakowany tradycyjnie.

Pakowarka próżniowa komorowa



Pakowarka próźniowa komorowa cechuje się szybką i wydajną produkcją zaś powstały szew ma wysoką klasę szczelności. Poniektóre gatunki pakowarek pracują w trybie całościowo zautomatyzowanym, inne mogą pracować w trybie manualnym.
Pakowaniu próżniowemu mogą być poddane nie jedynie produkty spożywcze w stanie surowym, ale także gotowe dania, przeznaczone do konsumpcji w lekko późniejszym terminie.